Apakah Perbezaan Antara Vitamin dan Mineral?

0 comments
Apakah Perbezaan Antara Vitamin dan Mineral?

Pengenalan Mengenai Vitamin dan Mineral

Setiap doktor dan pakar pemakanan yang kita jumpa akan memberitahu kita bahawa badan kita memerlukan vitamin dan mineral yang secukupnya untuk membantu fungsi penting tubuh badan menjalankan tanggung jawabnya dengan baik. 

Ini termasuklah dalam fungsi menghasilkan tisu seperti kulit, otot, tulang, menghantar isyarat kepada sistem saraf, memperbaiki tisu yang rosak, serta fungsi lain yang membantu memberikan kita kesihatan badan yang baik.

Untuk melakukan semua ini, badan memerlukan beberapa jenis bahan asas - sebahagiannya boleh dihasilkan oleh tubuh badan kita sendiri dan ada juga yang perlu kita ambil bersama diet kerana ia tidak tersedia atau tidak dapat dihasilkan oleh badan kita dalam jumlah yang mencukupi.

Tetapi apakah perbezaan di antara vitamin dan mineral, mengapa anda memerlukannya, dan makanan apakah yang mempunyai tinggi kandungan vitamin dan mineral?

Untuk mengenali setiap suplemen mineral dan suplemen vitamin serta peranannya dalam tubuh badan kita adalah perkara yang agak sukar dan mencabar.

Dalam artikel ini, kami akan menerangkan secara terperinci apakah vitamin dan mineral dengan cara yang mudah difahami serta kami juga akan memberikan anda senarai vitamin dan mineral.

 

Apakah Vitamin?

Anda pasti tertanya-tanya apakah itu vitamin?

Vitamin merupakan sebatian organik yang diperlukan tubuh badan supaya badan berfungsi dengan baik. Dalam kata lain yang lebih mudah , vitamin biasanya ia dihasilkan oleh tumbuhan dan juga haiwan. Tubuh badan kita memerlukan vitamin dalam jumlah kecil untuk membantu mengembangkan sel darah merah yang diperlukan dalam pembekuan darah.

Terdapat 13 jenis vitamin terpenting yang diperlukan oleh tubuh badan untuk proses biologi seperti metabolisme. Oleh sebab tubuh manusia tidak mensintesiskan vitamin dengan jumlah yang mencukupi, ia mesti diambil dalam makanan harian kita.

Vitamin mudah di denaturasi apabila terkena bahan kimia lain atau berada dalam suhu yang tinggi.

Ini jelas menunjukkan mengapa ramai orang memilih makanan yang segar dan belum dimasak, kerana kandungan vitamin masih kekal dipelihara. [1] Ini dikategorikan sebagai perbezaan antara vitamin larut lemak dan juga air.

Mari kita lihat klasifikasi vitamin yang lebih mendalam dan apakah perbezaan antara vitamin larut lemak dan larut dalam air: 

 

1. Vitamin Larut Lemak

Vitamin larut lemak boleh kekal di dalam badan kita selama beberapa hari. Antara ciri lain vitamin larut lemak ia boleh disimpan di dalam tisu lemak dan juga hati.

Terdapat empat jenis vitamin larut lemak iaitu:

Diambil bersama, kuartet vitamin ini membantu memelihara mata, kulit, paru-paru, sistem saraf, dan GIT kita dan memastikannya dalam keadaan baik.

Berikut merupakan contoh vitamin larut lemak dan peranan penting yang dimainkannya:


Fat-Soluble Vitamins - Differences between Minerals & Vitamins - iPharmaHome Pharmacy Online Malaysia

Vitamin larut lemak membantu menyokong aspek kritikal fungsi tubuh badan kita. Sumber: bestfunquiz.com


 

Vitamin A

Vitamin ini memainkan peranan yang sangat penting dalam imuniti badan, dalam pengembangan sel darah merah, serta kesihatan mata dan tulang.

Kita boleh memperoleh vitamin A dari telur, kangkung, dan makanan berwarna oren seperti buah mangga, labu, tembikai, wortel, dan ubi jalar.

Vitamin D

Nutrien penting ini membantu pertumbuhan tulang dalam melawan jangkitan, fungsi sistem saraf, dan menurunkan risiko osteoporosis dengan mengalak tubuh badan kita menyerap kalsium.

Vitamin D juga dikenali sebagai vitamin sinar matahari kerana dengan duduk di bawah sinar matahari badan kita dapat menghasilkan vitamin D secara semula jadi.

Adakan ada ingin tahu bagaimana untuk mendapatkan vitamin D?

Selain matahari,kita juga boleh mendapat vitamin D dari telur, cendawan, ikan berlemak, gandum, dan kacang soya.

 

Vitamin E

Kaya dengan antioksidan Vitamin Ei memainkan peranan penting dengan menyumbang kepada kekuatan otot, kesihatan saraf, dan dinding sel yang kuat. Kita boleh mendapatkan vitamin E daripada makanan seperti alpukat, badam, kacang hazel, dan minyak zaitun.

Vitamin K

Ramai orang keliru diantara vitamin K dengan kalium mineral kerana simbol saintifiknya. Vitamin K membantu dalam perkembangan tulang serta mempercepatkan proses penyembuhan luka, dan pembekuan darah.

Kita boleh mendapat vitamin K dari sayur-sayuran hijau dan berdaun seperti kangkung, bayam, kubis, brokoli, kubis bunga, tauge Brussels, kacang soya, asparagus,beri biru, dan kacang pine.

 


2. Vitamin Larut Air

Terdapat sembilan jenis vitamin larut air yang mesti dilarutkan dalam air sebelum dapat diserap oleh badan. Ia diserap semasa proses pencernaan atau sebagai makanan tambahan mudah larut.

Oleh itu, badan kita memerlukan bekalan vitamin baru setiap hari. Semua vitamin larut air yang tersisa bergerak melalui aliran darah dan dikeluarkan melalui air kencing. Vitamin larut perlu diganti maka ia harus diambil dengan berkala setiap hari.

Jika anda ingin tahu apakah jenis vitamin yang larut dalam air? Berikut merupakan senarainya:


Water Soluble Vitamins - Differences between Minerals & Vitamins - iPharmaHome Pharmacy Online Malaysia

Vitamin larut air tidak boleh kekal di dalam badan terlalu lama kerana tubuh badan kita terdiri daripada air. 

 

Vitamin B-Kompleks

Vitamin B penting dalam proses metabolik yang melibatkan penukaran makanan yang kita ambil kepada bentuk tenaga. 

Beberapa proses metabolik dalam tubuh badan kita termasuklah regenerasi sel, penghasilan hormon, pengaturan mood, kesihatan saraf, dan sistem imun,dan banyak lagi.

Kita boleh mendapatkan vitamin B kompleks dari kacang-kacangan, legum, produk bijirin yang diperkaya, makanan laut, ayam, telur, dan tenusu. Berikut merupakan perbezaan jenis vitamin B kompleks:

 • Vitamin B7 - Biotin
 • Vitamin B9 - Asid Folik (Folat)
 • Vitamin B3 - Niacin
 • Vitamin B5 - Asid Pantothenic
 • Vitamin B2 - Riboflavin
 • Vitamin B1 - Thiamin
 • Vitamin B6 - Pyridoxine
 • Vitamin B12 - Cobalamin

Vitamin C - Asid askorbik

Ramai orang sering tertanya, "apakah itu vitamin c" dan "apakah vitamin c larut dalam air?"

Untuk menjawab persoalan ini secara ringkas, vitamin larut dalam air merupakan sejenis asid larut air yang diperlukan untuk pertumbuhan dan pembaikan semua tisu dalam badan kita. Maka dengan itu, ia adalah sangat penting untuk badan kita.

Vitamin C membantu kesihatan darah, kulit, gigi, tulang, dan sendi serta meningkatkan pengeluaran kolagen dan membantu penyerapan nutrien lain. Ia merupakan komponen antioksidan kuat yang dapat membantu mengurangkan risiko penyakit barah- barah tertentu. 

Kita boleh memperoleh vitamin ini daripada buah sitrus, kangkung, brokoli, capsicum, dan pucuk Brussels.

Adakah vitamin C sama dengan kalsium? Tentu sekali tidak sama.

Walaupun satu dikelaskan sebagai vitamin, dan satu lagi dikategorikan sebagai mineral.

Dengan itu sudah jelas penerangan yang telah diberikan mengenai senarai dan jenis-jenis vitamin yang dikenali sebagai vitamin mudah larut. Sekarang mari kita fahami apakah yang dimaksudkan dengan mineral.

 

Apakah Mineral?

Mineral merupakan sebatian bukan organik. Maksudnya, secara ringkasnya, ia berasal dari bumi dan diperoleh dari air dan tanah - ia kemudiannya diserap oleh tumbuh-tumbuhan atau dimakan oleh haiwan.

Kita boleh peroleh mineral daripada makanan seperti bijirin, roti, daging, ikan, susu, kacang, dan banyak lagi. Mineral membantu dalam pengecutan otot, pembekuan darah, fungsi jantung dan otak, pembentukan gigi dan tulang, serta penghasilan enzim dan hormon.

Terdapat 16 jenis mineral terpenting dalam badan dan ia boleh dikategorikan sebagai makromineral (mineral utama) atau mikromineral (mineral surih). [2]

Adakah anda tahu apa yang membezakan mineral utama dengan mineral surih?

Teruskan membaca untuk mengetahui bagaimana tubuh badan kita perlukan mineral yang berbeza bagi memastikan fungsi tubuh badan kita menjalankan tanggung jawabnya dengan baik?

Makro Mineral

Tubuh badan manusia memerlukan serta menyimpan sejumlah besar makromineral. Tetapi ini tidak bermaksud bahawa ia lebih penting mineral surih untuk badan kita. Cuma ia boleh didapati di dalam badan kita dalam jumlah yang lebih besar.

Salah satu peranan utama makromineral ialah untuk menjaga keseimbangan air yang baik dalam tubuh badan, menstabilkan struktur protein, dan meningkatkan tulang yang sihat. Mineral utama yang berbeza bergerak di sekitar badan dengan cara yang berbeza.

Contohnya,potasium yang mudah larut di dalam air seperti vitamin larut air diserap dengan cepat dalam aliran darah dan bergerak dengan bebas lalu di ekstrak oleh buah pinggang.

Sebaliknya, kalsium lebih menyerupai vitamin larut lemak kerana memerlukan pembawa untuk diangkut dan diserap.

Berikut merupakan senarai mineral utama:

 • Kalsium
 • Fosforus
 • Klorida
 • Magnesium
 • Potassium
 • Natrium
 • Sulfur

Micromineral

Mikromineral terdapat dalam badan kita dalam jumlah yang lebih kecil berbanding dengan makromineral. Namun, ini tidak bermaksud fungsinya tidak begitu penting.

Berikut merupakan senarai mineral surih:
 • Kromium
 • Tembaga
 • Iodin
 • Fluorida
 • Besi
 • Mangan
 • Molibdenum
 • Selenium
 • Zink

Mikro tidak boleh disamakan! Jika digunakan dalam konteks yang sama, anda perlu perhatikan kepentingan zink dalam makanan manusia. Sistem pertahanan badan diperlukan untuk melakukan tanggung jawabnya dengan betul.

Adakah zat larut lemak? Jawapannya ialah tidak.

Ia merupakan salah satu daripada jenis-jenis mineral surih dan dari apa yang kita ketahui ia hanya vitamin sahaja yang boleh dikategorikan sebagai larut dalam lemak atau larut dalam air - sebab itulah ia hanya ada  dalam badan kita dalam kuantiti yang lebih kecil!

Mikronutrien Dan Peranan Penting Yang Berbeza Untuk Tubuh Badan Manusia


Vitamin dan mineral sering disebut sebagai mikronutrien kerana tubuh badan manusia memerlukannya dalam kuantiti yang kecil.

Berikut merupakan perbezaan penting antara vitamin dan mineral dalam bentuk jadual:


 

Vitamin

Mineral

Jenis sebatian

Organik

Bukan organik

Jenis-jenis kategori  

Dua kategori larut lemak atau larut dalam air

Dua kategori makromineral atau mikromineral

Tahap Kerapuhan

Mudah dipecahkan oleh haba dan bahan kimia

Tidak dapat dihancurkan dan kurang terdedah kepada kerosakan haba atau bahan kimia

Bilangan sebatian penting

13 jenis vitamin terpenting yang diperlukan oleh tubuh badan

16 jenis mineral terpenting yang diperlukan

Fungsi-fungsinya

Membantu proses pembekuan darah dan menjaga kesihatan kulit, mata, dan rambut yang sihat.

Membantu proses pembekuan darah, pengecutan otot, dan pembentukan tulang

Simpton-simpton kekurangan

Pening, kulit pucat, degupan jantung yang laju dan tidak teratur, penurunan berat badan, dan hilang deria rasa atau rasa semut-semut atau kebas di tangan atau kaki

Cirit-birit, kekejangan otot, hilang selera makan, rasa mual atau muntah, turun imuniti, sembelit, kembung, dan sakit perut

Penyakit yang disebabkan oleh kekurangan vitamin dan mineral

 • Scurvy - kekurangan vitamin C
 • Hilang deria penglihatan/ kabur - laporan menunjukkan bahawa ini boleh disebabkan oleh kekurangan vitamin A [3]
 • Osteopenia - kekurangan kalsium
 • Anemia - kekurangan zat besi

Contoh-contoh sebatian

Antara beberapa contoh ialah vitamin A, B, dan C

Beberapa contohnya ialah zink, besi, dan kalsium

Potensi risiko pengambilan vitamin dan mineral yang berlebihan

Risiko berbeza bergantung kepada jenis vitamin. Ini termasuklah kekejangan perut akibat pengambilan berlebihan Vitamin C, sakit buah pinggang dan tulang untuk Vitamin D

Risiko berbeza-beza bergantung kepada jenis mineral. Risiko atau kesan termasuklah kerosakan saraf ringan, keguguran rambut, dan gangguan gastro usus untuk kes selenium

Kesan penumpukan

Boleh menyebabkan kesan sampingan yang membawa maut seperti kerosakan hati

Boleh menyebabkan hiperkalsemia yang boleh menyebabkan punca kematian

Di manakah sumber sebatian boleh diperoleh?

Sumber makanan seperti lobak, ayam, ikan berlemak, kacang, biji, bayam, kangkung

Sumber makanan seperti susu dan produk tenusu, daging, bijirin, dan kacang-kacanganBagaimanakah Seseorang Boleh Mendapatkan Vitamin Dan Mineral yang Diperlukan Untuk Tubuh Badan?

Terdapat beratus-ratus reaksi dan proses yang berlaku di dalam tubuh badan kita dalam waktu-waktu tertentu.

Tubuh badan kita berfungsi dengan baik dengan cara ia bergantung kepada sel-sel tubuh badan untuk menyediakan bekalan mikronutrien secara berterusan bagi melakukan fungsi tubuh yang utama dan penting.

Peranan utama semua jenis vitamin atau mineral yang diberikan kepada tubuh badan kita ialah dengan membantu meningkatkan sistem imun dan saraf kita.

Setelah anda sudah mengetahui perbezaan antara vitamin dan mineral dan mengapa ia baik untuk anda, anda harus selalu memastikan bahawa anda mendapat cukup nutrien mikro-mikro ini.

Bagaimanakah anda boleh memastikannya?

Jawapannya adalah sangat mudah. Bagi memastikan badan mengambil sejumlah mikromineral yang mencukupi, kita perlulah mengambil mikronutrien dalam makanan kita. Ini kerana ia tidak dihasilkan secara semula jadi dalam kuantiti yang banyak dalam dalam tubuh badan kita. Ketiadaan mikronutrien secara keseluruhan boleh mengakibatkan punca kematian. [4]


Ini sering terjadi disebabkan mikronutrien tidak dapat memberikan tenaga yang secukupnya untuk tubuh - oleh itu tidak dapat dipecahkan sebagai tenaga.

Makanan

Makanan merupakan sumber mikronutrien yang lebih selamat berbanding dengan makanan tambahan kerana anda tidak perlu risau mengambilnya berlebihan.

Pakar pemakanan di seluruh dunia menasihati orang ramai agar makan makanan yang sihat sehingga mereka dapat memperoleh jumlah vitamin dan mineral yang diperlukan dalam badan dengan mencukupi. Ini kerana, tabiat makanan yang buruk boleh mengakibatkan kekurangan vitamin dan mineral.

Dalam beberapa kes yang lebih serius, misalnya, jika seseorang mengalami masalah pemakanan, beliau akan dirujuk kepada pakar diet bagi menyediakan khidmat nasihat dan panduan mengenai apa yang harus diambil dalam diet agar makanan yang diambil seimbang.

Mempelbagaikan jenis makanan merupakan cara yang terbaik bagi mendapatkan semua vitamin dan mineral yang diperlukan oleh badan kita. Makanan yang harus anda ambil setiap hari perlulah merangkumi buah-buahan dan sayur-sayuran hijau berdaun, biji-bijian, daging tanpa lemak, produk tenusu rendah lemak, dan ayam.

Kebaikan minyak ikan dalam diet seharian memberikan banyak manfaat kesihatan. Memakan makanan yang diproses atau makanan segera sepanjang masa boleh menyebabkan tubuh badan kekurangan khasiat dan zat mikronutrien penting yang diperlukan untuk menjamin kesihatan yang lebih optimum.


Baca Juga: Makanan Tambahan Minyak Ikan Yang Terbaik Yang Boleh Dibeli di Malaysia


Anda masih dapat memenuhi keperluan pemakanan anda jika anda seorang vegetarian, vegan, atau cerewet dalam memilih makanan. Apa yang perlu anda lakukan adalah merancang diet anda dengan teliti bagi memastikan semua vitamin dan mineral yang diperlukan oleh badan anda mencukupi.

Sebagai contoh, sejak kita memerlukan vitamin B12 (yang juga terdapat dalam daging) untuk pembentukan RBC dan fungsi saraf, anda boleh mendapatkannya dari telur dan susu jika anda seorang vegetarian. Sekiranya anda vegan, anda perlu mengambil makanan tambahan vitamin B12.

Produk Suplemen atau Makanan Tambahan

Salah satu sebab utama mengapa ramai orang mengambil makanan tambahan ialah kerana terdapat beberapa jenis kekurangan zat tidak dapat dipenuhi hanya dengan diet sahaja.

Perbezaan di antara "cukup" dan "terlalu banyak" sangat minimum dalam hal yang melibatkan mikro nutrien. Jika pengambilan yang mencukupi anda akan mendapat tubuh badan yang sihat tetapi jika tidak mencukupi, mungkin boleh menyebabkan berlakunya banyak masalah kesihatan lain.

Sebab itulah doktor akan menasihatkan anda berapa banyak makanan tambahan yang harus anda ambil kerana pengambilan yang berlebihan boleh membahayakan kesihatan.

Biasanya, produk makanan tambahan tidak diperlukan jika anda mengambil makanan yang berkhasiat. Tetapi anda juga harus mempertimbangkan penyakit yang boleh mempengaruhi tahap pemakanan anda.

 

Rekomendasi Terbaik Kami: Vitamin Dan Mineral Terbaik Yang Boleh Dibeli Di Malaysia

Ramai orang tertanya-tanya adakah masih perlu untuk mengambil makanan tambahan seperti vitamin dan mineral jika mereka mengamalkan diet seimbang dan tidak mempunyai masalah kesihatan yang serius.

Ya. Terdapat pelbagai jenis makanan tambahan di pasaran dan sudah pasti setiap pengeluar mengatakan bahawa produk merekalah yang terbaik.

Untuk mengelakkan kekeliruan, kami menyediakan senarai produk suplemen Malaysia, yang disyorkan oleh iPharmaHome, farmasi yang boleh dipercayai.

FLAVETTES Effervescent Vitamin C 1000mg 15s


 

 

Sekiranya anda ingin mengekalkan kesihatan yang baik maka anda haruslah mencuba Vitamin C Effervescent FLAVETTES yang kaya dengan antioksidan.

Ia mempunyai nutrien penting yang membantu meningkatkan imuniti badan kita. Makanan tambahan ini mengandungi nutrien penting seperti vitamin C, D, dan juga Kalsium.

Sekiranya anda mengawal pengambilan gula, anda boleh mencuba FLAVETTES 250g Orange Sugar Free 60 Tablet - ia sangat disyorkan untuk mereka yang sedang menjaga berat badan.

 

Kebaikan

Keburukan

 • Menguatkan sistem pertahanan semula jadi badan dan memberikan perlindungan terhadap demam dan selsema
 • Menghalang penglihatan kabur
 • Membantu menyembukan luka dengan cepat
 • Mempunyai aktiviti antioksidan yang kuat
 • Mudah diserap oleh badan
 • Boleh meningkatkan risiko pembentukan batu karang
 • Tidak membantu melawan penyakit jantung


BLACKMORES Multivitamins + Minerals 120s

 

 

BLACKMORES Multivitamin + Mineral merupakan makanan tambahan yang sesuai bagi mereka yang mengamalkan diet yang tidak seimbang. Ia tidak hanya memfokuskan dalam menangani satu masalah kesihatan tertentu, tetapi ia juga memastikan bahawa tubuh badan mendapat semua nutrien yang diperlukan.

Produk suplemen Blackmores ini mengandungi pelbagai jenis vitamin termasuklah vitamin C, B3, B6, B2, dan B1 dan ia dijamin mampu memelihara kesihatan anda secara keseluruhan. Ia juga mengandungi asid folik dan ia bebas daripada rasa tambahan, pemanis, pengawet, gluten, ragi, atau perasa susu


Kebaikan

Keburukan

 • Harga yang berpatutan
 • Meningkatkan tenaga dan motivasi
 • Membantu melawan dan mencegah kekurangan zat
 • Membantu melindungi daripada penyakit barah
 • Sebilangan orang mungkin akan salah faham dan merasakan pil mampu memenuhi semua keperluan makanan mereka
 • Mungkin agak sukar ditelan bagi kerana saiz pil nya yang agak besar


 

SWISSE Women's Ultivite Multivitamin (120 tablets)

 

 

Adakah anda mencari multivitamin terbaik untuk wanita? Anda kini boleh mendapatkannya sekarang. 

SWISSE Women's Ultivite Multivitamin merupakan suplemen kesihatan wanita yang dirumuskan khas berdasarkan bukti-bukti saintifik. Ia dapat memberikan sokongan jika anda berasa tertekan dan juga membantu pengeluaran tenaga serta memulihkan stamina dan daya hidup.

Sifat antioksidannya yang didapati dari biji anggur yang diperoleh dari Vitis vinifera. Makanan tambahan ini mengandungi vitamin seperti B1, B2, B3, B5, B6, B7, B12, vitamin C, dan zat besi.

Bagi lelaki yang mencari multivitamin yang ideal bagi membantu mengekalkan tubuh yang sihat, anda boleh mencuba SWISSE Men's Ultivite Multivitamin bagi membantu menyokong nutrisi mereka.

Bahan penting yang terkandung dalamnya ialah zink +, vitamin C dan D, magnesium, serta kalsium. Makanan tambahan ini juga mengandungi ekstrak biji anggur semula jadi.

 

Kebaikan

Keburukan

 • Memberi rangsangan terhadap sistem imun badan
 • Memberikan nutrien jika diet anda tidak seimbang
 • Cara mudah untuk mendapatkan vitamin yang diperlukan oleh badan
 • Diluluskan sebelum ia dipasarkan jadi ia selamat untuk diambil
 • Boleh menyebabkan kesan sampingan jika diambil bersama ubat
 • Mungkin vitamin dan mineral akan diambil secara berlebihan tanpa sengaja


 

Kesimpulannya

Kami berharap anda mendapat manfaat dari apa yang telah kami kongsikan dan kini anda  dapat membezakan antara vitamin dan mineral.

Secara kesimpulannya vitamin dan mineral yang diperlukan oleh tubuh badan kita adalah berbeza dalam komposisi kimia dan juga fungsi biologinya. Walau bagaimanapun, anda memerlukan kedua-duanya dalam jumlah yang mencukupi bagi mengekalkan kesihatan yang menyeluruh.

Walaupun mudah mendapatkan spektrum mineral surih yang kita perlukan melalui diet dan pemakanan sahaja, beberapa keadaan menyukarkan badan kita untuk menyerap cukup vitamin atau mineral melalui makanan yang kita ambil.

Dalam kes tertentu, seseorang boleh mengambil suplemen untuk membantu melengkapkan jumlah nutrien yang tidak mencukupi.

Sekiranya anda memerlukan nasihat daripada pakar kesihatan, lawati laman web kami, iPharmaHome, dan ketahui bagaimana produk yang kami sarankan dapat membantu mengubah kehidupan orang lain.

Selain dari produk yang kami senaraikan di atas, kami juga mempunyai pelbagai produk kesihatan lain yang dapat membantu kesihatan anda suplemen untuk wanita dan suplemen anti-penuaan.


Untuk mengetahui tentang produk makanan tambahan lain serta vitamin dan mineral di iPharmaHome farmasi online terbaik di Malaysia:


 

Leave a comment

All blog comments are checked prior to publishing
 • Secure Shopping Guarantee
 • Free Standard Shipping
 • 100% Customer Satisfaction
 • Genuine Product Guarantee
You have successfully subscribed!