Perlukah Anda Mengambil Supplemen Untuk Hati: Makanan Tambahan Untuk Penjagaan Kesihatan Hati

0 comments
Perlukah Anda Mengambil Supplemen Untuk Hati: Makanan Tambahan Untuk Penjagaan Kesihatan Hati

Pengenalan Kepada Makanan Tambahan Hati Malaysia

Kepentingan fungsi  hati bergantung pada kemampuannya untuk bertindak sebagai kilang dalam tubuh manusia - ia mengendalikan fungsi tubuh detoksifikasi, fungsi buah pinggang dan juga mengawal tahap metabolisme.

"Hanya alkoholik yang mempunyai masalah hati yang berlemak";

"Obesiti tidak meningkatkan risiko penyakit hati anda";

"Masalah hati berlemak bukanlah sesuatu yang serius untuk dibimbangkan."

ini adalah sangat pelik kerana ramai orang sering tertarik untuk mempercayai dakwaan yang tidak berasas mengenai kesihatan hati, tonik hati dan makanan tambahan untuk hati, membuatkan kita berfikir kemungkinan ada benarnya andaian- andaian ini.


Adakah dakwaan-dakwaan ini benar dan ada kebenarannya?

Dalam artikel kita akan membincangkan semua perkara yang perlu anda ketahui mengenai hati anda, bermula dari membincangkan tentang keberkesanan produk suplemen hati dan kita juga akan menyentuh topik mengenai keberkesanan dan ramuan suplemen hati,dan cara menjaga kesihatan hati.

Teruskan membaca untuk mengetahui mengenai dakwaan ini dan mengetahui kebenaran mengenai produk kesihatan dan juga kesihatan hati!


Adakah Suplemen Hati Benar-Benar Berkesan? 

Banyak iklan dan promosi produk suplemen untuk hati mengakui boleh melakukan pelbagai perubahan terhadap fungsi hati. 

Ini termasuklah detoksifikasi hati dan buah pinggang hinggalah meningkatkan metabolisme serta membantu penurunan berat badan.

 • Membantu pembentukan sel hati baru
 • Membantu fungsi hati dan kesihatannya
 • Menyahtoksinkkan hati
 • Meningkatkan fungsi aliran darah
 • Melindungi sel hati daripada kerosakan
 • Mengembalikan hati ke fungsi asalnya
 • Menjana semula hati
 • Menguatkan sistem imun badan
 • Membantu mengurangkan berat badan
 • Meningkatkan mood

Mengenai Tahap ALT

Ramai yang tidak mengetahui fungsi sebenar hati yang sihat dan sering kali gagal menyedari bahawa hati sebenarnya melakukan banyak perkara; dan apabila masalah berlaku, seperti masalah hati berlemak atau kadar ALT (Alanine Aminotransferase) yang tinggi di dalam badan, hati tidak akan dapat menjalankan fungsinya dengan baik seperti yang sepatutnya, dan akan mengakibatkan masalah kesihatan yang lebih teruk pada badan terjadi.

ALT merupakan enzim hati yang membantu reaksi kimia dan fungsi hati yang betul. Doktor sering menggunakan ujian ALT untuk mendiagnosis keadaan hati.

Maka sangat penting untuk kita mengetahui bila kita perlu bimbang tentang tahap ALT.  Kerana tahap ALT yang tinggi biasanya bermaksud hati yang rosak. Tahap ALT yang meningkat juga bermaksud ALT telah beralih ke saluran darah.

Walaupun ini bukan idea buruk dan terbukti secara saintifik boleh menyebabkan kemudaratan melampau pada tubuh manusia, perlu diingatkan bahawa penyelidikan oleh Drug-Induced Liver Injury Network (DILIN) berkongsi bahawa suplemen herba, apabila diambil secara berlebihan, berpotensi menyebabkan pembengkakan di perut, mengurangkan pembekuan darah, menyebabkan penyakit kuning, dan kerosakan otak. [1].

Oleh sebab banyak makanan tambahan seperti multivitamin, minyak ikan dan suplemen hati tidak sepenuhnya berkesan disebabkan oleh beberapa fakta yang diketahui, terdapat juga beberapa suplemen yang didapati bermanfaat dan berkesan.

Ini kerana sesetengahnya mengandungi bahan utama yang membuktikan memberi penyelesaian bantuan hati yang berkesan.

Bahan-bahan Yang Biasa Digunakan Dalam Produk Suplemen Hati

Banyak suplemen hati dapat membantu apabila terdapat gangguan kesihatan yang boleh mempengaruhi kesihatan hati.

Walau bagaimanapun, anda perlu berjumpa doktor sebelum mengambil keputusan untuk mengambil  suplemen hati sebagai rutin harian anda. Kebanyakan suplemen kesihatan hati, suplemen detoks hati dan suplemen pembersih hati aktif di pasaran mendakwa mengandungi senarai bahan-bahan yang dapat meningkatkan fungsi hati

Berikut merupakan beberapa bahan-bahan yang terbukti sangat bagus untuk hati:


 

Thistle Susu

Susu thistle - Should You Take Liver Supplements - ipharmahome Farmasi online

Thistle susu ialah ramuan yang mempunyai sejarah lebih dari 2000 tahun dalam merawat penyakit hati.

 

Ekstrak thistle susu diperoleh dari tanaman ungu yang berduri. Ia telah digunakan dalam rawatan masalah hati sejak dulu lagi. Bahan aktif yang terdapat dalam thistle susu dikenali sebagai Silymarin, dan ia mengandungi beberapa bahan kimia tumbuhan semula jadi.

Silymarin telah terbukti dapat membantu dalam pertumbuhan semula tisu badan, melindungi sel-sel hati daripada kerosakan kerana ciri antioksidannya. Ia juga dapat membantu mengurangkan masalah keradangan.  

 

Daun Artichoke


Daun Artichoke - ipharmahome farmasionline

Daun artichoke dikatakan mempunyai kebolehan menyingkirkan toksin dari badan.


Kajian yang dilakukan pada haiwan telah membuktikan bahawa suplemen daun Artichoke dapat membantu membina semula sel hati yang telah rosak. Daun artichoke juga didapati mempunyai sifat antioksidan yang tinggi.

Daunnya didapati dapat membantu mengurangkan tanda-tanda kerosakan hati pada pesakit yang mempunyai masalah hati berlemak walaupun bukan seorang pengambil alkohol. [2]

 


Akar Dandelion

Akar Dandelion boleh membantu fungsi hati dengan memperbaiki dan meningkatkan pembuangan toksin oleh tubuh serta membantu fungsi hempedu. Antioksidan yang terdapat pada akar dandelion mempunyai kepekatan yang tinggi. Ia dapat menghalang radikal bebas yang boleh merosakkan sel hati, serta melindungi sel hati daripada tekanan oksidatif yang mungkin terjadi akibat aterosklerosis - penyempitan dan pengerasan pada saluran arteri anda. [3]

Zink

Elemen penting yang membantu proses sintesis DNA, pembahagian sel, dan fungsi imun ialah zink. Zink adalah sangat penting dalam melindungi hati dari tekanan oksidatif yang mungkin berlaku diakibatkan oleh Hepatitis C. [4] Ia juga membantu dalam memerangi penyakit hati kronik yang disebabkan oleh masalah kekurangan zink.

Bahan-Bahan Lain

Selain kepada bahan-bahan yang telah dibincangkan di atas, suplemen hati biasanya menggabungkan campuran bahan-bahan lain, seperti:

 • Akar licorice - membantu menjana semula sel hati dan mengurangkan keradangan hati
 • Beetroot - mengurangkan tekanan dan keradangan oksidatif
 • Halia - menghalang bahan kimia pro-radang seperti sitokin dan prostaglandin
 • Molibdenum - menghalang fibrosis paru dan hati
 • Selenium - berfungsi sebagai antioksidan
 • Kolin - menjaga hati daripada pengumpulan toksik yang berbahaya
 • Lain-lain seperti akar dock kuning dan juga akar kunyit

Remokendari Suplemen Hati Terbaik Di Malaysia oleh iPharmaHome

Apabila nutrien tidak dipecah dengan betul dalam sistem badan, sel-sel badan akan menjadi rosak, dan ini boleh menyebabkan penngumpulan di hati terjadi. Antioksidan membantu mencegah hati daripada kerosakan tersebut terjadi.

Sumber antioksidan tidak terbatas kerana ia boleh ditemui dalam ubat semula jadi dan sumber makanan seperti buah-buahan, bawang putih mentah, teh hijau, dan lain-lain; suplemen yang dihasilkan dengan bahan-bahan yang telah kami terangkan sebelumnya adalah sangat baik untuk hati dalam membantu meningkatkan enzim ALT dan vitamin untuk hati anda.

Walaupun ia mungkin tidak mempunyai penyelidikan saintifik untuk menyokong keberkesanan positif sebenar suplemen hati dan pil detoks hati, kami telah memilih 3 produk penjagaan hati dari jenama antarabangsa yang dipercayai dan disyorkan oleh ramai rakyat Malaysia :


1. SWISSE Ultiboost Liver Detox


 

 

Swisse Ultiboost Liver Detox mengandungi herba atau bahan-bahan yang biasanya digunakan secara tradisional untuk membantu menyokong fungsi hati, serta memberikan kelegaan daripada masalah kembung perut dan gangguan pencernaan.

Bahan-bahan dalam Swisse Ultiboost liver Detox ialah kunyit, yang kaya dengan antioksidan, Artichoke yang membantu melegakan rasa mual, sakit perut, dan muntah. Ia juga mengandungi thistle susu, yang telah digunakan secara tradisional untuk menyihatkan dan melindungi hati.

 

Kebaikan

Keburukan

 • Sesuai untuk vegetarian
 • Tidak sesuai untuk ibu mengandung
 • Formula bahan semula jadi tulen tanpa laktosa dan gluten tambahan
 • Saiz pil yang besar yang agak susah ditelan
 • Tanpa perasa tiruan
 • Mungkin tidak sesuai dengan pesakit diabetes
 • Kuantiti produk cukup untuk sekali penggunaan antara 1-2 bulan
 • Menjalani penyelidikan saintifik dan ujian klinikal walaupun terbukti berkesan2. HIMALAYA Biopure Tab 90s


 

 

Himalaya Biopure ialah suplemen tambahan yang sangat baik untuk hati kerana ia mengandungi chicory, yang mempunyai kandungan antioksidan yang tinggi.

Chicory menghalang radikal bebas. Bahan aktif lain termasuklah lobak dan yarrow. Fungsinya adalah melindungi hati dari kesan ubat hepatotoksik.

 

Kebaikan

Keburukan

 • Membantu proses pencernaan
 • Tidak sesuai untuk ibu mengandung dan yang menyusukan anak. 

 • Berfungsi dengan baik untuk asites dan pendarahan dalaman
 • Mengandungi Solanum (Nightshade), mereka yang mengalami  alahan dengan gastrointestinal boleh mengalami gejala seperti cirit-birit ringan
 • Tanpa bahan tambahan dan bebas gluten

 • Membantu pemulihan klinikal


3. Healthy Care Liver Detox

Healthy Care Liver Detox - ipharmahome farmasi online


Kapsul Healthy Care Liver Detox dari Australia ini merupakan formula gabungan antara herba istimewa dan mineral khas.

Ia mengandungi thistle susu dan ia mempunyai tinggi kandungan antioksidan. Ia dapat membantu hati membuang toksin, mengurangkan kerosakan radikal bebas pada sel, dan membina semula semula tisu hati yang telah rosak.

Rumusannya juga mengandungi taurin, yang boleh membantu mengurangkan keradangan pada hati dan kerosakan radikal bebas. Ambil 1-2 kapsul setiap hari dengan makanan untuk membantu membuang toksin pada hati secara semula jadi.

Kebaikan

Keburukan

 • Formula herba dan mineral semula jadi
 • Kapsul mungkin agak sukar ditelan kerana saiz nya. 
 • Tanpa gula, gluten dan pengawet tambahan
 • Mempunyai sijil perakuan standard pembuatan farmaseutikal cGMP yang terkini

 


Individu yang sudah berumur mempunyai keperluan penjagaan kesihatan yang berbeza. 

Mencari suplemen yang terbaik untuk diri anda dapat membantu meningkatkan kesihatan badan secara keseluruhan.

 

5 Cara Memastikan Hati yang Sihat

Organ terbesar dalam tubuh badan kita ialah hati, ini kerana ia bertanggung jawab dalam banyak fungsi dalam badan kita.

Menjadi organ dalam tubuh badan yang berfungsi dalam proses detoksifikasi dan penyaringan, ini bermaksud bahawa hati bertanggung jawab dalam membersihkan darah, menghasilkan hormon, membantu pencernaan, serta  mensintesiskan protein.

Menjadi seperti kilang dalam fungsinya, hati mengubah nutrien daripada makanan kita menjadi tenaga, menghasilkan bahan seperti protein dan antibodi, serta menyimpan zat-zat ini apabila tubuh badan kita memerlukannya


5 Cara Memastikan Hati yang Sihat - ipharmahome farmasi online

Hati mengubah nutrien dalam makanan menjadi tenaga, menghasilkan bahan seperti protein dan antibodi, serta menyimpan zat apabila tubuh badan kita memerlukannya.

 

Sebagai contoh, kemampuan hati menyimpan gula sebagai glikogen dan melepaskan glikogen ini apabila tahap gula dalam badan menjadi rendah bagi mengekalkan keseimbangan dalam badan. Semua fungsi ini menjadikan hati penting untuk proses pembersihan; sebab itulah kebanyakan suplemen diiklankan sebagai suplemen pembersih hati.

Pengambilan suplemen untuk membuang toksin pada hati belum mempunyai sokongan dan bukti yang mencukupi. Namun demikian, beberapa pilihan gaya hidup dapat membantu memastikan hati yang sihat. Pilihan gaya hidup yang dimaksudkan ialah:


1. Menjauhkan Diri dan Tubuh Badan dari Toksin

Biasanya, dalam aktiviti dan persekitaran harian kita, kita  sering terdedah dengan bahan kimia dan toksik.

Ini termasuklah penggunaan produk pembersih, asap, tembakau, racun perosak, dan lain-lain. Hati juga bertanggung jawab untuk memecahkan bahan-bahan berbahaya ini, dan membuatkannya terdedah dengan risiko.

Toksin ini juga boleh memberi kesan buruk pada hati dan boleh mengakibatkan kerosakan terjadi. Sekiranya produk yang mengandungi toksik ini mesti digunakan, pastikan bilik atau ruang tersebut mempunyai udara.


2. Mengehadkan Pengambilan Lemak

Kebiasaannya, lemak tersimpan dalam hati disebabkan oleh kadar kolesterol tinggi dan trigliserida dalam darah.

Ini boleh menyebabkan penyakit hati berlemak walaupun tidak mengambil produk alkohol (NAFLD). Contoh makanan dengan kadar kolesterol tinggi termasuklah makanan segera, makanan bergoreng, dan makanan yang manis.

Menjauhkan diri daripada makanan yang boleh menyebabkan kegemukan adalah salah satu cara untuk menjaga kesihatan hati yang baik. Diet yang sihat pasti memberi hati kuat dan sihat.


Mengehadkan Pengambilan Lemak - ipharmahome farmasi online

Daging yang diproses, dan makanan biasanya tidak begitu berkhasiat berbanding makanan semula jadi yang tidak mengandungi bahan tambahan atau pengawet.


3. Berhati-hati dengan Pengambilan Alkohol Anda

Terdapat beberapa dakwaan mengenai minuman alkohol tidak membahayakan hati.nMembuatkan ramai yang percaya bahawa minuman beralkohol tidak berbahaya bagi kesihatan hati.

Tetapi, pengambilan minuman beralkohol seperti bir, wain, dan minuman keras dalam kuantiti yang banyak dapat merosakkan sel hati dan mengakibatkan sirosis. Pastikan anda cuba untuk mengurangkan pengambilan alkohol bagi mengekalkan hati yang sihat.

Menurut Garis Panduan Diet untuk Amerika pada tahun 2015-2020, kuantiti yang dibenarkan ialah satu atau dua gelas sederhana untuk pengambilan harian.4. Elakkan Mencampur Ubat dan Minuman Beralkohol

Campuran atau kombinasi alkohol dan ubat boleh menyebabkan kerosakan pada hati. Sebelum mengambil sebarang ubat, pastikan anda membaca arahan pengambilan dengan teliti, dan cuba mengelakkan mencampurkan nya dengan minuman beralkohol, terutamanya apabila cara pengambilan menyarankan tidak mencampuri ubat dan alkohol.


5. Jauhi Penggunaan Ubat Yang Berlebihan

Kerosakan pada hati atau keradangan boleh juga boleh disebabkan oleh penggunaan ubat dengan dos yang tinggi , seperti kokain dan heroin. Terdapat juga beberapa jenis ubat dan preskripsi over-the-counter (OTC) yang boleh menyumbang kepada masalah hati yang disebabkan oleh ubat-ubatan.

FDA telah menyenaraikan beberapa ubat yang boleh menyebabkan kerosakan pada hati. Ini termasuklah demam dan ubat tahan sakit yang dibeli di kaunter seperti, acetaminophen, eritromisin, dan amoksisilin, yang merupakan antibiotik, ubat barah, antidepresan, dan ubat-ubatan anti-kecemasan, dan lain-lain. 

Kesimpulannya

Oleh sebab hati menjalankan banyak fungsi untuk tubuh badan kita - serta menjadi organ terbesar yang bertanggungjawab untuk membuang toksin dalam sistem tubuh badan kita, adalah penting untuk memastikannya kekal sihat.

Hati berisiko mengalami masalah keradangan, kecederaan, atau kerosakan ketika kita menjalani gaya hidup harian yang tidak sihat seperti mengambil makanan berlemak, ubat-ubatan terlarang, alkohol yang berlebihan, atau terdedah kepada toksin.

Walaupun terdapat suplemen yang mengandungi bahan-bahan yang dapat membantu menjaga hati supaya kekal sihat selamanya, namun, belum ada bukti yang cukup untuk membuktikan bahawa ia berkesan sepenuhnya.

Sentiasa berbincang dengan doktor anda sebelum mengambil sebarang suplemen untuk penjagaan kesihatan anda.

Namun demikian, anda akan rasa lebih yakin dengan suplemen yang telah kami kongsikan kerana ia merupakan jenama yang dipercayai contohnya Swisse Malaysia - jika ya, anda boleh mengunjungi iPharmaHome, farmasi online Malaysia untuk mendapatkan produk suplemen berkualiti tinggi yang dipercayai.


 

Produk suplementary terbaik yang anda boleh lihat di iPharmaHome farmasi online Malaysia

 

Leave a comment

All blog comments are checked prior to publishing
 • Secure Shopping Guarantee
 • Free Standard Shipping
 • 100% Customer Satisfaction
 • Genuine Product Guarantee
You have successfully subscribed!