Ensure Gold Review - Nutrisi Terbaik Keluarga & Alternatifnya

0 comments
Ensure Gold Review - Nutrisi Terbaik Keluarga & Alternatifnya

Seperti semua perkara yang semakin berkurang seiring bertambahnya usia, pemakanan juga merupakan elemen kehidupan yang terjejas. Asid perut rendah, kehilangan jisim otot, dan kulit yang lebih nipis adalah antara punca penuaan.

Dengan asid perut yang rendah, individu berdepan dengan risiko kekurangan nutrien yang disebabkan oleh penyerapan nutrien seperti zat besi, kalsium, magnesium, dan vitamin B12 yang rendah.

 

Antara cabaran utama penuaan terhadap pemakanan individu adalah apabila badan memerlukan kalori yang sedikit. Ini boleh membingungkan kerana badan memerlukan nutrien secukupnya. Bagaimana mungkin dengan kalori yang lebih sedikit?

Oleh itu, ianya terbukti bahawa makanan tambahan dan makanan keseluruhan adalah pilihan terbaik untuk memastikan bekalan nutrien yang mencukupi untuk tubuh badan individu yang sedang mengalami penuaan.

Mujur terdapat beberapa jenama yang telah mengenalpasti jurang ini dan mengambil langkah untuk mengatasinya.

Jenama Abbott Nutrition antara yang telah berusaha untuk membantu sistem ketahanan individu pada semua peringkat umur - dari bayi hingga dewasa (termasuk warga tua).

Salah satu produk Abbott Nutrition adalah Abbott Ensure. Produk ini menawarkan nutrisi lengkap yang memenuhi jurang pemakanan untuk individu dewasa. Dengan penggunaan yang tepat di dalam diet harian, produk ini boleh dijadikan makanan tambahan atau makanan ringan yang diambil di antara waktu makan.

Antara kelebihan dan kelemahan produk Ensure Gold telah disenaraikan dalam jadual di bawah:


Kelebihan

Kekurangan

 • Menggalakkan pembinaan dan pembaikan tisu
 • Gangguan saluran gastrousus (saluran pencernaan)
 • Mengekalkan kesihatan kuku dan rambut
 • Kerengsaan kulit
 • Penting untuk tulang dan darah
 • Sakit kepala (jarang berlaku)
 • Membantu pembinaan otot
 • Bersin-bersin
 • Meningkatkan tenaga & metabolisme


Tanda-Tanda Penuaan Selepas 40

Ensure Gold Review - Tanda-tanda Penuaan Selepas 40 - iPharmaHome Farmasi Online Malaysia

 

Selepas usia 40 tahun, tubuh badan seseorang individu terbukti untuk mengalami perubahan secara fisiologi. Hampir setiap sepuluh tahun selepas mencecah usia 40 tahun, rata-rata individu juga akan lebih cenderung untuk kehilangan setengah inci ketinggian.

Kadar kehilangan jisim otot, walaupun dijangkakan bertambah seiring usia, mampu dikurangkan dengan langkah-langkah bijak yang boleh diambil. Namun, kehilangan jisim otot yang tidak normal mungkin disebabkan oleh tiga perkara: penyakit autoimun, pemakanan yang tidak seimbang, dan kekurangan zat makanan.

Antara gejala kehilangan jisim otot adalah keletihan, penurunan berat badan, demam, berpeluh pada waktu malam, dan kerap membuang air kecil. Beberapa faktor lain termasuk pengurangan kalsium dan jisim tulang, perubahan tahap aktiviti, perubahan selera makan, peningkatan tahap tekanan, masalah tidur dan gaya hidup, gigi sensitif atau rapuh.

Selain jisim otot dan penyerapan nutrien yang rendah, tubuh juga mungkin mengalami penurunan selera makan atau reaksi terhadap rasa lapar dan dahaga, yang menyebabkan penurunan berat badan dan dehidrasi. Malangnya, kesan lapar terhadap badan individu menjadi semakin teruk seiring bertambahnya usia.

Penuaan adalah proses normal manusia seiring dengan kehidupan dan tidak dapat dielakkan. Namun, adalah penting bagi setiap individu untuk memastikan proses penuaan yang baik dapat dicapai.

Terdapat banyak faktor yang boleh menyumbang kepada proses penuaan yang baik, antaranya ialah untuk mempunyai rancangan pemakanan yang betul , dan diet yang bersesuaian dengan keperluan peribadi tubuh badan individu.

 


Peranan Nutrisi Makanan

Rata-rata mereka tidak memberi perhatian kepada kepentingan pemakanan yang betul dalam kalangan mereka yang telah berusia. Hakikatnya, pengambilan pemakanan yang baik adalah penting bagi mereka yang sedang meningkat usia kerana ia dapat membantu fungsi mental, serta menyumbang kepada kesihatan fizikal. Antara peranan pengambilan nutrisi makanan yang betul bagi membantu proses penuaan adalah:

 •  Membantu penyembuhan dan sistem imun yang lebih kuat
 • Membantu pengurusan penyakit kronik seperti demensia, barah, diabetes, dan tekanan darah tinggi.
 • Menggalakkan kesihatan otot dan tulang dengan mengekalkan kekuatan, postur, kelenturan, dan mobiliti.
 • Membantu fungsi otak dengan mengekalkan keupayaan dan ingatan kognitif.
 • Menggalakkan fungsi organ yang sihat (mata, hati, pencernaan, dan buah pinggang)

 

Antara nutrien penting untuk badan individu dalam proses penuaan adalah vitamin B12, serat, protein, kalium, dan asid lemak omega-3.

Justeru itu, amalan diet seimbang dan makanan tambahan yang dapat menampung keperluan harian badan anda adalah penting, Abbott Ensure mungkin yang terbaik untuk anda.


 

 

 

 

Ensure Gold Vanilla HMB 400g mempunyai kelas makanan yang diperlukan - karbohidrat, protein, dan lemak penting yang meningkatkan tenaga dan kekuatan dalam badan.


Keistimewaan Dan Kelebihan Memastikan Vanila Emas HMB 400g


Antara salah satu sebab mengapa produk ini dianggap mempunyai kualiti yang tinggi adalah kerana Ensure Gold terbukti memenuhi garis panduan American Heart Association dan Pengambilan Harian Rujukan sebagai makanan tambahan sihat.


Ciri-ciri Ensure Gold

Ensure Gold Vanilla HMB 400g terdapat dalam bentuk serbuk. Ensure Gold dalam bentuk serbuk ini:

 • Merupakan sumber 21 vitamin dan mineral
 •  Mengandungi kalsium dan vitamin D
 • Mengandungi Vitamin B2, B6, dan B12
 • Mengandungi Vitamin C, E, Selenium, dan beta-karoten
 • Mengandungi asid lemak omega-3 dan omega-6
 • Mengandungi protein berkualiti tinggi
 •  Mengandungi FOS serat probiotik
 •  Rendah kolesterol

 

Susu Ensure Gold juga mempunyai ciri sihat yang lain:

 • Tidak seperti susu jenis lain, Ensure Gold Vanilla bebas laktosa.
 • Bebas gluten
 • Halal
 • Dengan perisa vanila

Kebaikan Minuman Susu Ensure Gold Untuk Orang Tua

Kebaikan Ensure Gold boleh dinikmati oleh setiap individu, dan ianya juga berfungsi dengan baik bagi mereka yang telah berlanjut usia. Antara kebaikan Ensure Gold ialah:


1. Membekalkan tubuh individu dengan nutrien yang lengkap dan seimbang

Salah satu sebab mengapa susu Ensure Gold adalah pilihan terbaik bagi mereka yang telah berusia dan mengalami proses penuaan adalah kerana apabila meningkat usia, individu cenderung untuk mengamalkan amalan pemakanan yang tidak sihat,  dan seterusnya menimbulkan jurang pemakanan. Jurang pemakanan ini dapat diatasi dengan susu Ensure Gold.

 

2. Menggalakkan fungsi normal otot dan tulang

Kalsium dan vitamin D yang terdapat di dalam ramuan Ensure Gold menjadikannya sesuai untuk mengekalkan kekuatan tulang individu, dan dalam masa yang sama bertindak untuk melindungi tisu-tisu otot untuk memastikan daya hidup dan fungsi badan yang sihat.

 

3. Membantu mengurangkan lemah tubuh badan dan keletihan.

15% orang dewasa berusia lebih dari 60 tahun didapati mengalami kekurangan vitamin B12. Antara sebab utama pengurangan ini adalah seiring dengan bertambahnya usia, sistem pencernaan menjadi kurang efektif dalam penyerapan vitamin B12. Vitamin B12 adalah nutrien penting bagi tubuh seseorang individu, dan boleh memberi kesan yang besar pada sistem saraf pusat dan darah. Ini bermakna bahawa dengan kekurangan vitamin B12 dalam badan individu, terutamanya mereka yang berusia akan cenderung kepada lemah badan,  keletihan, anemia, kurang daya ingatan, dan lain-lain. J

 

4. Menyokong sistem imunisasi

Vitamin E dan Selenium didapati untuk membantu peneutralan radikal bebas dalam badan. Selenium juga memainkan peranan penting dalam sistem imunisasi dan fungsi tiroid. Manakala proses penuaan pula datang dengan penurunan kadar antioksidan dalam tubuh, yang disebabkan oleh penurunan dan penyerapan nutrien yang rendah. Antioksidan umumnya berfungsi untuk melambatkan, mencegah, atau menghilangkan proses pengoksidaan dalam badan, tetapi seiring bertambahnya usia, proses pengoksidaan berkurang dan menjadi tidak berkesan. Atas sebab ini, Ensure Gold dapat menjadi alternatif yang baik dalam menyokong sistem imunisasi individu, dengan menawarkan antioksidan seperti vitamin C dan E.

 

5. Meningkatkan kesihatan jantung

Omega-3 berkesan untuk meningkatkan kesihatan jantung dan membantu mengurangkan risiko penurunan kognitif, terutama untuk individu yang telah meningkat usia. Ia juga bermanfaat bagi otak, dan sekiranya terdapat hanya pada tahap rendah dalam sistem tubuh, ia akan menyebabkan hilang daya ingatan, kemerosotan kesihatan mental, dan fungsi imunisasi tubuh yang berkurang. Penyelidikan juga mendapati bahawa asid lemak omega-3 dan omega-6 dapat membantu dalam proses penuaan yang sihat. Asid lemak ini juga terdapat di dalam ramuan Ensure Gold Vanilla.

 

6. Mengandungi protein berkualiti tinggi yang merangsang proses pemulihan dan pemeliharaan jisim otot

Protein adalah diperlukan bagi setiap individu, mahupun pada usia muda ataupun bagi mereka yang lebih  berusia. Protein adalah diperlukan bagi individu pada usia muda untuk mengatasi masalah kolesterol dan mengekalkan badan yang cergas, protein bagi individu yang lebih berusia pula, adalah untuk mengekalkan jisim otot supaya badan kekal kuat dan sihat. Pengambilan Ensure Gold sebagai makanan tambahan dapat membantu membekalkan kuantiti protein yang diperlukan bagi tubuh individu tersebut. 

 

7. Kehadiran FOS serat probiotik adalah penting untuk menyokong kesihatan saluran pencernaan.

Pengambilan serat adalah penting dalam memastikan kesihatan individu yang berusia. Serat terbukti dalam mengatasi masalah sembelit, kadar gula dalam darah, kadar kolesterol dan dapat meningkatkan pengurusan berat badan. Selain itu, terdapat serat probiotik yang menolong usus penuaan - struktur gastrointestinal yang menurun yang meningkatkan bilangan spesies yang berpotensi membahayakan usus sambil mengurangkan bilangan bakteria bermanfaat, seperti lactobacilli. Dengan Ensure Gold yang mempunyai serat probiotik, individu dapat memanfaatkan faedah kandungan tersebut yang terbukti dapat menyokong fungsi pencernaan.

  Perisa susu Ensure Gold dijual di iPharmaHome farmasi online Malaysia: Vanilla, Kopi, Gandum

   

   

  Kemungkinan Risiko Kesihatan dan Kesan Sampingan dari Ensure Gold

  Seperti kebanyakan produk, Ensure Gold mempunyai kesan sampingan. Setiap individu harus mengambil tahu antara kesan sampingan yang terdapat di dalam produk tersebut sebelum menggunakannya, sama seperti apa yang anda harus lakukan dengan produk-produk lain. Terdapat kesan sampingan ringan yang mungkin anda alami pada awal penggunaan. Antaranya termasuk cirit-birit, muntah, dan sembelit.

  Namun, adalah disarankan agar pengguna mematuhi kuantiti pengambilan yang tepat kerana pengambilan berlebihan juga boleh menyebabkan kenaikan berat badan, sakit perut, muntah, dan cirit-birit. Selain itu, adalah disarankan agar anda tidak bergantung sepenuhnya kepada Ensure Gold sebagai pengganti makanan kerana terdapat nutrien yang hanya boleh didapatkan dari pengambilan makanan.

  Seterusnya, individu juga harus menitikberatkan risiko pengambilan Abbott Ensure Gold bersama ubat-ubatan lain. Sekiranya anda menghidap diabetes, atau masalah kesihatan yang lain, anda harus berunding bersama doktor dan pakar sebelum mengambil Ensure Gold.


   

   

  Cara Penggunaan dan Penyimpanan

  Untuk penggunaan biasa:

  1. Tuangkan 185ml air ke dalam gelas untuk hidangan 230ml.
  2. Tambahkan 60.6g atau 6 sudu serbuk Ensure Gold Vanilla.
  3. Kacau hingga sebati.

   

  Untuk penggunaan bersama tiub:

  • 2 hidangan = 230ml
  • 230ml = 185 ml air + 6 sudu

  Adalah dinasihatkan agar individu berunding bersama doktor atau pakar diet sebelum pengambilan Ensure Gold. Bergantung pada keadaan kesihatan dan toleransi pesakit, jumlah, kadar aliran, dan pencairan mungkin berbeza. Semasa menyediakan produk ini, pastikan anda mengambil langkah berjaga-jaga untuk mengelakkan pencemaran.

  Untuk standard pengambilan semula = 263.6g dalam 1 liter air. 

  Penyimpanan

  Setiap tin Ensure Gold yang dibuka tidak boleh didinginkan tetapi disimpan di tempat yang sejuk dan kering. Tin yang belum dibuka boleh disimpan pada suhu bilik. Produk yang disimpan di dalam tin yang telah dibuka boleh digunakan dalam masa tiga minggu.

  Untuk formula pengambilan semula, sejukkan, tutup, atau minum dalam masa yang singkat (dalam masa 24 jam).

  Produk Alternatif untuk Ensure Gold

  Secara amnya, penggantian makanan atau makanan tambahan nutrien adalah lebih kurang sama. Tetapi jika anda mencari alternatif yang lebih baik daripada Ensure Gold, pastikan anda mengambil produk dengan ramuan yang lebih baik daripada bahan Ensure Gold.

  Pastikan tiada kandungan gula yang digunakan sebagai ramuan utama. Justeru, adalah dinasihatkan untuk mendapatkan produk yang mempunyai ramuan yang lebih sihat.

  Selain itu, adalah penting untuk menitikberatkan sekiranya produk adalah yang berasaskan makanan, minuman yang diproses secara minimum atau selainnya.

  Anda juga dinasihatkan untuk memahami bahawa produk yang memenuhi semua keperluan asas ini dan dianggap sebagai alternatif yang baik boleh mempunyai harga yang lebih tinggi daripada Ensure Gold.

  Jadual di bawah menunjukkan tiga produk alternatif untuk Ensure Gold, ciri dan faedah, serta persamaan produk-produk tersebut berbanding Ensure Gold.

  Produk

  Ensure Gold

  Anlene Gold Actifit

  ViPlus 40+ Gold Adult Milk

  Vitrasure Gold

  Ciri-ciri

  • Menyokong sistem imun
  • Menggalakkan kesihatan jantung
  • Mengandungi protein berkualiti tinggi untuk mempromosikan pemulihan dan pemeliharaan jisim otot.
  • FOS serat probiotik adalah untuk menyokong kesihatan saluran pencernaan.
  • Membantu mengurangkan keletihan.
  • Menggalakkan fungsi normal otot dan tulang
  • Sumber 21 vitamin dan mineral.
  • Mengekalkan tulang, sendi, dan otot yang kuat.
  • Mengekalkan fungsi pencernaan yang baik
  • Mengekalkan kekuatan dan ketumpatan tulang.
  • Menggalakkan pertumbuhan otot.
  • Rendah lemak yang mengurangkan keletihan organ dan masalah kardiovaskular.
  • Menyokong sistem ketahanan badan.
  • Membantu mengurangkan kolesterol.
  • Menguatkan tulang dan otot.

  Nutrisi

  • Vitamin B2, B6, B12
  • Vitamin C, E
  • Selenium, beta-karoten
  • Protein berkualiti tinggi
  • Serat probiotik
  • Asid lemak Omega-3 dan Omega-6.
  • 21 vitamin dan mineral.
  • Protein lebih tinggi
  • Kolagen
  • Vitamin dan mineral
  • Kalsium
  • Magnesium
  • Kalsium
  • Zink, asid pantotenat, fosforus
  • Protein.
  • Vitamin D dan A
  • Prebiotik GOS tinggi

  Ragi beta-glukan

  Magnesium

  Protein dari soya

  Kalsium

  Vitamin D3

  Umur Pengguna

  40 tahun dan ke atas

  40 tahun dan ke atas

  40 tahun dan ke atas

  Sesuai untuk orang dewasa dan warga tua

  Perasa

  • Vanila
  • Gandum
  • Kopi
  • Coklat
  • Strawberi
  • Original
  • Formula Susu
  • Oat

  Pautan Pembelian

  Boleh didapatkan di sini

  Boleh didapatkan di sini

  Boleh didapatkan di sini

  Boleh didapatkan di sini   

  Soalan Lazim Mengenai Ensure Gold Review

   

  1. Apakah HMB, dan fungsinya?

  HMB bermaksud Hydroxymethylbutyrate. Ia dihasilkan secara semula jadi oleh tubuh - walaupun dalam jumlah kecil, melalui pemecahan asid amino rantai bercabang, leucine. Leucine terlibat dalam sintesis protein dan pembaikan otot.

  Kerana jumlah HMB yang dihasilkan oleh tubuh adalah minimum, ia sering diambil dalam bentuk suplemennya untuk meningkatkan tahapnya dalam badan. Ia menjadi terkenal di kalangan komuniti kecergasan dan kesihatan kerana membantu pertumbuhan otot dan prestasi dalam latihan.

   

  2. Berapah Usia Yang Sesuai Untuk Pengambilan Ensure Gold?

  Ensure Gold Vanila HMB 400g diperbuat bagi orang dewasa - 40 tahun ke atas, untuk mendapatkan nutrisi pemakanan makanan harian yang baik.

   

  3. Bilakah Masa Yang Sesuai Untuk Individu Mengambil Ensure Gold?

  Ensure Gold diformulasikan khas untuk melengkapkan dan menyeimbangkan nutrien makanan anda. Anda boleh mengambilnya dalam 1 atau 2 hidangan, atau sebagai makanan ringan di antara waktu makan.


   

   

  Ringkasan

  Proses penuaan pastinya mempunyai cabaran yang tersendiri kepada setiap individu yang berbesa, selain daripada kedutan kulit, individu juga terdedah kepada masalah kehilangan jisim otot, keletihan, dan masalah lain yang berkait dengan proses penambahan usia. Namun, terdapat satu cara untuk memiliki semuanya: alami proses penuaan yang baik dengan memanfaatkan semua nutrien yang betul atau diet yang diperlukan oleh tubuh anda.

  Produk susu Ensure Gold adalah suplemen pemakanan dewasa berkualiti tinggi yang juga boleh dijadikan makanan ringan anda.

  Ensure Gold juga adalah suplemen pemakanan dengan semua nutrien makanan yang diperlukan oleh tubuh – seperti vitamin antioksidan, asid lemak omega-3 dan omega-6, protein, dan serat probiotik yang membantu pemeliharaan jisim tulang dan otot, kesihatan jantung, fungsi pencernaan, dan meningkatkan sistem imunisasi. Dengan Ensure Gold, anda boleh memanfaatkan faedahnya hanya dalam 8 minggu penggunaan.

  Kini, anda telah mengetahui semua ciri penting dan faedah Ensure Gold. Pastikan anda mendapatkan Ensure Gold Vanilla melalui pelantar mudah alih di iPharmaHome.

  Online farmasi Malaysia iPharmaHome dipercayai dengan semua makanan tambahan yang sesuai untuk orang dewasa dan kanak-kanak.

   

  Untuk lebih banyak koleksi nutrisi suplemen untuk orang tua dan anak anak untuk kesejahteraan & kesihatan semua:

   

  Leave a comment

  All blog comments are checked prior to publishing
  • Secure Shopping Guarantee
  • Free Standard Shipping
  • 100% Customer Satisfaction
  • Genuine Product Guarantee
  You have successfully subscribed!